23.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe scumpeşte Craiova

Se scumpeşte Craiova

Întreţinerea zilnică a domeniului public al Băniei costă mai mult din cauza creşterii preţului la combustibili şi a salariilor angajaţilor din unităţile care deservesc oraşul.

 

Nu numai preţul gazelor, al luminii, al apei potabile şi al gunoiului creşte periodic în Bănie. Acestea sunt utilităţi plătite de craioveni direct, pe baza facturii trimise de furnizor fiecărui beneficiar. Există însă tarife care se majorează şi în cazul altor utilităţi, neindividualizate, de care beneficiază întreaga comunitate. Măturatul străzii, capturarea unui maidanez recalcitrant, înlocuirea unui bec la semafor, hrănirea lupului de la Zoo sau tăierea unui copac uscat de pe domeniul public sunt doar câteva dintre activităţile de întreţinere a mediului craiovean de zi cu zi. Toate sunt plătite din bugetul local, pe baza devizelor de lucru întocmite de prestatorii de servicii din subordinea Primăriei Craiova. Unele, cum ar fi dezinsecţia, deratizarea, măturatul mecanic şi manual şi capturarea maidanezilor, s-au scumpit deja luna trecută. Pentru altele, cum ar fi toate lucrările de amenajare, întreţinere şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi, sunt propuse spre aprobare noi tarife în această lună, motivul fiind creşterea preţului materialelor şi al combustibilului, dar şi creşterile salariale. Noile tarife vor intra în vigoare numai în cazul în care Consiliul Local Municipal Craiova le va aproba în prima şedinţă ordinară.

 

Mostre

 

De pildă, tăierea manuală a unui arbore cu diametrul între 31 şi 60 de cm costă acum 162 de lei. Propunerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public (RAADPFL) este ca această operaţie să fie plătită cu 192 de lei, începând de la 1 septembrie. Administrarea manuală a îngrăşămintelor chimice va costa, de la 1 septembrie, 920 de lei, pentru o tonă de material împrăştiat, ceea ce înseamnă o creştere cu 145 de lei pentru fiecare tonă. În total, capitolul „amenajare, întreţinere şi înfrumuseţare spaţii verzi“ cuprinde 264 de lucrări specifice, majoritatea scumpindu-se de la 1 septembrie. Între acţiunile suportate din bugetul local se mai numără montarea şi întreţinerea mobilierului stradal. Aici, pentru repararea unui joc de copii din spaţiile amenajate se vor plăti din buget 220 de lei, faţă de 165 de lei, cât percepe acum RAADPFL. Cea mai costisitoare prestaţie la acest capitol este de departe verificarea instalaţiilor electrice, care ne va costa de la 1 septembrie 1.863 de lei pe „bucată“, cu aproape 323 de lei mai mult decât în acest moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII